Sunday, November 14, 2010

ISTORIA MUZICII ROMANESTI: Perioada Interbelica


In Romania, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, in plan muzical se remarca artisti ca Maria Tanase, Zavaidoc, Cristian Vasile, Jean Moscopol, Titi Botez, Gion, Dorel Livianu, Petre Alexandru, Ioana Radu, Mia Briaia, Constantin Tanase si Gica Petrescu.
Desi poate unele nume nu va spun nimic, ei au fost cei care au incatat auzul bunicilor sau strabunicilor nostri.

Zavaidoc (n. 1896 - d. 1945), pe numele lui adevarat Marin Teodorescu, a fost unul dintre cei mai iubiti interpreti care a trait in perioada interbelica. Printre cele mai cunoscute piese ale lui se numara "De cand ne-a aflat multimea", "Maria neichii, Marie", "Aseara fusei la una", "Batranete haine grele".

Cristian Vasile (n. 1908 - d. 1905) a fost cantaret de muzica usoara, interpret al slagarului "Zaraza", varianta romaneasca a piesei compusa de Benjamin Tagle Lara si interpretata de Ignacio Corsini. Alte piese cunoscute sunt "Nunuto", "Iubesc femeia"', "Aprinde o tigare", "Pe cer s-a stins o singura stea".

Titi Botez (1901-1957) a fost interpret de tangouri, a carui cariera s-a desfasurat intre anii 1930 si 1945. A aparut in filmele muzicale "Doamna de la etajul 2" (1937) si in "Alo, Bucuresti!" (1944). Piesele cele mai cunoscute sunt "Truli, Truli", "Sub balcon ti-am cantat o serenada", "Crizanteme", "Mi-e dor de sarutarea ta".

Jean Moscopol (1903-1980) a devenit cunoscut datorita unor melodii ca "Vrei sa ne-ntalnim sambata seara", "Mana, birjar", "Tot ce-i romanesc nu piere" si "Iti mai aduci aminte, doamna?".

Despre Petre Alexandru nu se stiu prea multe, insa cert este faptul ca lui ii apartin piesele "Ionel, Ionelule", "Laie Chioru"si "La fereastra unde doarme o pisica" (cantata impreuna cu Mia Braia).

Gheorghe Ionescu Gion (n. 1909 - d. 1999) a fost cantaret de muzica usoara, care a incatat Bucurestiul interbelic. Detinut politic timp de 7 ani, Gion a emigrat in SUA la varsta de 70 de ani, unde a si murit. Din repertoriu se pot enumera "Adio, doamna", "Vecina mea de vis-a-vis", "Tu esti totul pentru mine', "Spune-mi".

Dorel Livianu (n. 1907 - d. 1997) a fost un cantaret roman de origine evreiasca. Piesele cunoscute sunt "Ce faci asta seara tu?", "Daca ma saruti iti dau ceva", "Noi doi sub o umbrela", "Bea Ex Ex Ex".

Ioana Radu (n. 1917 - d. 1990) a fost cantareata de muzica populara si romante, al carei repertoriu cuprinde piese ca "Te astept pe acelasi drum", "Lasa-ma sa patimesc", "Lelita Ioana" si "Am inceput sa imbatranesc". Este considerata cea mai importanta cantareata de romante.

Sora Ioanei Radu, Mia Braia a fost interpreta unor piese precum "Vioara", "Nu-mi pare rau", "Dorul meu a-nebunit", "Scrisoarea de amor".

Gica Petrescu (n. 1913 - d. 2006) este poate cel mai cunoscut dintre cantaretii perioadei interbelice. Si-a inceput cariera in 1933, la 20 de ani, si a continuat sa cante pana in ultima clipa a vietii. Dintre cele peste 1500 de cantece compuse si interpretate, cele mai cunoscute sunt "Du-ma acasa mai tramvai", "Asta seara nimeni sa nu doarma", "Dragoste, batu-te-ar vina", "Fetitele din Bucuresti".
photo

No comments:

Post a Comment