Saturday, January 16, 2010

Carte: Belcanto


Belcanto este o carte publicata in 2001 de catre autoarea americana Ann Patchett, distinsa cu premiul "Orange Prize for Fiction".
Conducere unui stat sud-american decide sa organizeze o petrecere aniversara in cinstea unui magnat japonez, pasionat de muzica de opera. Acesta refuza invitatia pana in momentul in care i se spune ca invitata sa cante o sa fie Roxane Coss, o mare cantareata de opera. Astfel, in casa vicepresedintelui se aduna unii dintre cei mai bogati oamenii, din diferite colturi ale lumii. Dupe recital, teororistii patrund in casa, cu gandul sa il rapeasca pe presedintele tarii, insa acesta nu este prezent deoarece la acea ora se difuza telenovela lui preferata. Si iata cum planul teroristilor se duce de rapa si se aleg cu 200 de ostatici. Pe parcursul celor 5 luni de prizonierat lucrurile decurg partial bine, cu exceptia mortii acompaniatorului lui Roxane Coss. Sunt eliberati 150 de ostatici: femei, copii, batrani, bolnavi, in casa ramanand doar 39 de barbati si Roxane Coss. Intre ea si magnatul japonez se leaga o frumoasa poveste de dragoste, la fel ca si intre translatorul japonezului si una din fetele teroriste. Finalul este tragic, dar era de asteptat ca cei rai sa fie invinsi. Astfel, in ciuda faptului ca se legasera stranse prietenii intre unii teroristi, care nu aveau mai mult de 18 ani, si ostatici, toti teroristii sunt omorati de politie si din pacate, este omorat si personajul principal, domnul Hosokawa.
Desi o carte in care dialogul este intr-o mica parte prezent, povestea mi-a placut foarte mult, finalul facandu-ma sa ma gandesc la cum se pot spulbera relatiile dintre noi intr-o clipa.

"Una dintre cele mai frumoase si romantice carti ale ultimilor ani. O poveste captivanta." (San Francisco Chronicle)

"Un imn inchinat frumusetii si artei si, in acelasi timp, o subtila comedie de moravuri." (New York Times)

No comments:

Post a Comment