Sunday, July 3, 2011

recenzie concert: Jamiroqaui @ Orange Summer Party

Aseara, 2 iulie 2011, a avut loc Orange Summer Party pe plaja H2O din Mamaia. Cine a vrut sa ii vada pe cei de la Jamiroquai live, a venit acolo, si va asigur ca nu au fost putini.
Intr-o atmosfere destul de apasatoare datorita pericolului de averse, dupa ora 20 si-a facut aparitia pe scena trupa Moonlight Breakfast, opening act-ul. Putin sceptic la inceput, am ramas placut surprins de genul muzical abordat. Trebuie sa va spun ca trupa este din Romania. Am simtit in muzica lor cateva influente de la trupe de afara, iar vocea tipei ma duce cu gandul a Amy Winehouse si Duffy.

Cantareata a cantat vreo doua note si la ukulele, iar instrumentistii la chitara, contrabas, tobe si clarinet. Tipul de la butoane face niste loop-uri interesante din vocea cantaretei. Per total, mi-au placut cei de la Moonlight Breakfast, insa recunosc ca nu am retinut nicio particica din vreo melodie de-a lor.
Jamiroquai nu s-a lasat prea mult asteptata. Putin dupa ora 22, armata de oameni ce compune trupa a intrat pe scena, in frunte cu Jay Kay. Trei fete formau backing vocal-ul, trei suflatori un tobosar, un basist, un chitarist, un Dj si un percutionist l-au ajutat pe Jay Kay sa interpreteze cele mai cunoscute melodii ale lor. Concertul a inceput cu melodia "Space Cowboy" si a continuat cu alte hit-uri ale formatieie: "Cosmic Girl", "Virtual Insanity", "Deeper Underground" si multe altele. Mi-a placut ca totul suna ordonat, niciun intrument nu il eclipsa pe celalalt si mai ales, vocea se auzea clar. Backing vocal-ul intra excat cand trebuia si nu mai are rost sa spun ca vocile au fost impecabile. Ca niste minusuri, au existat cateva microfonii deranjante. Am observat ca pe ecranul mare de pe scena temele dominante au fost spatiul si masinile.
Chiar daca nu sunt un fan inrait al trupei Jamiroquai si nu stiu decat cateva melodii, recunosc ca a fost un concert foarte bun, profesionist, care a meritat efortul!

1 comment:

  1. Formatia Jamiroquai abordeaza un gen destul de dificil, acid-jazz, care pica cam greu publicului romanesc! Pentru asta iti trebuie instrumentisti adevarati, asa cum sunt membrii trupei. Desi aparent monotona, complexitatea muzicii J cucereste: titirezul de Jay Kay se joaca pe scena cu partitura lui, nu are stare, nu streseaza publicul cu "cerinte" stupide asa cum fac trupele romanesti ("vreau sa va aud", "mainile sus", etc...). Asa cum ai remarcat, precizia interpretarii este totala, dar vreau sa adaug capacitatea de improvizatie specifica jazz-ului! Pur si simplu se vedea placerea de a canta. Nu pot sa nu ma declar deranjat de spectatorii care s-au trezit p-acolo doar pentru ca intrarea a fost gratis. Ar trebui sa se faca o minima selectie a publicului asa cum fac cei de la Beck'sperience, cu inregistrare pe net si invitatie nominala. Cat despre Moonlight Breakfast, pot sa zic ca au sunat rau, instrumentele prost dozate, iar vocea extrem de limitata (cred ca a cantat 3 note, si alea luate in stilul Amy Winehouse si Duffy). Tobosarul George Sîia "Bazooka", ex OCS, a aratat ca ramane acelasi instrumentist mediocru, care nu stie sa bata decat cateva ritmuri care nu prea se incadreaza in stilul abordat. Sunetul tobei a fost groaznic! Totusi, un plus pentru DJ-ul lor, care se juca foarte bine cu loop-urile. Cred ca aceasta trupa a fost depasita rau de moment si a intrat cu pile in acest concert, sau poate doar pentru ca muzica lor prezinta urme de intentii interesante.

    ReplyDelete