Friday, January 22, 2010

Carte: Memoriile unei gheise


Ce este o gheisa? Un obiect al dorintei. O opera de arta in miscare. Un actor, un artizan, un entertainer, dupa traditia japoneza. Un tip uman la granita cliseului cultural, imposibil de redat in categoriile occidentale. Sau poate doar o femeie care poseda, in cea mai inalta masura, rafinamentul artelor lumesti.

Desi cartea a aparut si in Romania in anul 2006, nu am avut ocazia sa o citesc decat anul trecut in Septembrie. Prima data am vazut filmul si ma gandeam ca in carte o sa regasesc aceleasi idei ca in film, dar spre surprinderea mea nu a fost asa. Filmul este unul foarte bine realizat, si-a meritat cele 3 premii Oscar, te conduce intr-o lume fascinanta din viata gheishelor. Insa cartea prezinta in detaliu intamplarile, povestite cu o frumuseste rara de Arthur Golden.
Provenind dintr-un sat sarac de pescari, Chiyo si sora ei Satsu sunt vandute unei okiya pentru a deveni gheishe. Din nefericire doar Chiyo ramane la acea okiya, sora ei ajungand intr-un bordel. Dupa multe incercari esuate de a evada, Chiyo este pedepsita sa ramana o servitoare in okiya, privind cu invidie cum prietena ei Dovlecel este initiata de Hatsumomo, una dintre cele mai faimoase gheise ale vremii si cea care o ura d moarte pe Chiyo, in artele gheiselor. Dorinta arzatoare de a deveni gheisa apare insa atunci cand Chiyo il intalneste pe Presedinte, si isi promite sa devina gheisa doar pentru a fi alaturi de el. Mameha o descopera pe Chiyo si o pregateste pentru a deveni gheisa. Mizuage al acesteia se vinde la cel mai inalt pret de pana atunci si astfel Sayuri, fosta Chiyo, ajunge o faimoasa gheisa. Dar succesul are pretul lui: Hatsumomo, invidioasa pe frumusetea si succesul lui Sayuri, face tot posibilul sa o puna intr-o lumina proasta, pana cand face o mare greseala si este alungata din okiya, ajungand o prostituata. Cel de-al doilea razboi mondial ameninta Japonia, astfel incat Sayuri este adapostita in casa unui croitor, muncind timp de ani de zile pentru acesta. Dupa ce se linistesc apele, impulsionata de Nobu, prietenul presedintelui si viitorul ei danna, Sayuri redevine gheisa, avand sarcina sa il distreze pe Primul Ministru. Dupa ce face o greseala teribila, care il indeparteaza pe Nobu de langa ea, Sayuri reuseste sa devina gheisa Presedintelui, dorinta ei de o viata intreaga.
Finalul este trist, infatisand-o pe Sayuri batrana, traind intr-un apartament din New York, meseria de gheisa fiind doar o amintire. Nu o mai intalneste niciodata pe sora ei, Presedintele moare iar Nobu nu ii iarta niciodata greseala.

Ce v-am spus eu aici este o mica parte din povestea captivanta a unei gheise care lupta pentru iubirea unui singur om si pentru a intelege cuvintele ca okiya, mizuage, danna, trebuie sa cititi cartea. O recomand, la fel si filmul; pentru mine sunt doua capodopere ce nu trebuiesc ratate, mai ales datorita lucrurilor interesante pe care le afli despre viata gheiselor, considerate de unii doar niste prostituate, de altii adevarate opere de arta, si despre obiceiurile unei tari indepartate. Spor la citit & vizionat filmul, in cazul in care nu ati facut-o pana acum.

"In parte roman istoric, in parte bildungsroman, in parte basm, Memoriile unei gheise ii dezvaluie cititorului o lume disparuta, de un exotism plin de rafinament." (The New York Times)


4 comments:

  1. hey...foarte tare subiectul de azi
    este o carte interesanta,captivanta si care merita citata
    de asemenea filmul este superb asa ca nu le ratati

    ReplyDelete
  2. mi se pare una dintre cele mai bune carti citite pana acum..chiar merita:)

    ReplyDelete
  3. Am citit-o si am vazut si filumul. Dupa cum ai zis si tu o carte intresanta, un film de Oscar. Iti recomand Christian Jacq care a scris o serie de 4 carti (seria Piatra Luminii): Nefer cel Tacut, Femeia Inteleapta Paneb cel Zelos si Locasul Adevarului. Este o poveste din timpul Faraonului Ramses, care urmareste viata (in principal) a doi oameni (defapt sunt 3 dar unul este personajul negativ:P) a caror viata se intersecteaza (desi provin din medii diferite).
    Mie mi-a placut pentru ca prezinta personajele in evolutie toate (trei) personaje pleaca de jos (unu era muncitor, altu tanar invatacel iar, cel rau, comandant de armata (au aspiratii mari)) si ajung sa-si intreaca statutul (unii cu mult). Poate am reusit sa te fac curios.:)

    ReplyDelete
  4. chiar o sa ma uit dupa carti...mi se pare interesant:)...tocmai am terminat de citit "fiica tacerii" despre care sa scriu si pe blog, in curand...iar maine ma apuc de "ordinea naturala a lucrurilor"...ms de sugestie:)

    ReplyDelete