Sunday, February 14, 2010

Carte: SLAM


“Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa-ti vezi viitorul? Hai cu mine. O sa ti-l arat."

Sam e un baiat de 16 ani caruia ii place skatebordingul. In camera lui are un poster cu Tony Hawk, un mare skater, cu care vorbeste adesea, cerandu-i sfaturi. Locuieste impreuna cu mama lui, care l-a nascut la varsta de 16 ani. Adesea se simte vinovat de spusele mamei lui, care ii spune cate sacrifii a facut pentru el.
Intr-o seara, mergand impreuna cu mama sa la ziua de nastere a doamnei primar din orasul lui, o intalneste pe fata acesteia, Alicia. La inceput nu isi vorbesc, dupa se batjocoresc, insa in final se imprietenesc, iar aceasta il invita la film. Insa in seara filmului, nu mai ajung sa vada nici un film, fiind ocupati sa discute. Ajung la ea acasa si fac dragoste. Din acel moment cei doi devin nedespartiti. Insa intr-o seara Alicia ii spune sa n mai foloseasca prezervativ. Dupa cateva saptamani insa, acest lucru se dovedeste a fi fost o enorma greseala. Alicia ramane insarcinata si nu doreste sa avorteze. Depasit de situatie, Sam fuge intr-un alt oras. Cauta cea mai ieftina pensiune unde sa se cazeze, iar acolo gaseste un batranel senil care ii ofera sa lucrez pentru el, fiind platit cu 20 de lire pe zi, insa nu se acomodeaza si dupa numai o zi se intoarce acasa. Impreuna cu iubita sa le marturiseste adevarul parintilor ei, iar dupa aceeasi mamei lui. Dupa aceasta intamplare are vise in care este proiectat in viitor si isi vede viata peste cativa ani: se muta impreuna cu Alicia la ea in camera hotarati sa creasca impreuna copilul, pe Rufus, mama lui ramane gravida cu Mark, noul sau iubit. Insa nu dupa mult timp, Sam se intoarce acasa neputand convietui cu Alicia si in mare parte si datorita parintilor ei care nu il vedeau cu ochi buni. Insa in continuare au grija impreuna de fiul lor. Finalul cartii il gaseste pe Sam proiectat inca o data in viitor, intr-un autobuz alaturi de Alex, noua lui prietena. Impreuna cu ea se intalneste cu Alicia si noul sau iubit Carl. Atunci isi da seama ca fiecare dintre ei si-au refacut viata si au grija de fiul lor cu randul.
"Slam" de Nick Hornby este o carte care face parte din colectia "15, 16, 17, 18", lansata de Humanitas exclusiv pentru adolescenti. Este o carte usor de citit si aparent banala, insa mie mi se pare deosebita, pentru ca povestea lui Sam e povestea multor adolescenti din ziua de azi, care din lipsa de experienta si informare ajung sa fie "copii cu copii". Cartea exploreaza si legatura parinte - copil in cele mai diferite situatii.
A fost tradusa in peste 26 de limbi, iar filmul o sa fie produs de "DNA Films".

2 comments:

  1. Am si eu o mica/mare intrebare... tipa era un pic handicapata? Evident, fara prezervativ sau alt mod de contraceptie, va ramane gravida. Si sa ramai gravida la o varsta frageda este un suicid social.

    ReplyDelete
  2. eh...faza e k o faceau cu prezervativ, dar au fost prea incinsi atunci si nu aveau prezervativ la indemana, iar ea i-a zis sa o faca fara...si uite asa a ramas si nu a vrut sa faca avort...iti imprumut cartea daca te intereseaza;)

    ReplyDelete