Monday, January 3, 2011

Melodii Copy & Paste?


Zilele acesta, cautand pe internet, am descoperit ceva interesant: o lista de melodii romanesti, care au fost hit-uri la vremea lor, despre care se spune ca sunt plagiate. Nu sunt un mare expert in muzica, nici nu cred ca trebuie pentru a-ti da seama cand asemanarile sunt evidente, asa ca ma intreb: sunt melodiile acestea plagiate, seamana cu presupusele plagiate sau anumite parti sunt folosite cu licenta?

1. Incepem cu melodia "Noi Doi" cantata de Corina, Pacha Man si Marius Moga, compusa de cel din urma. Pe internet se spune ca ar fi plagiata dupa "Ultimatum" a lui Shaggy. Pentru mine este insa cert ca partea lui Pacha Man seamana izbitor cu melodia "Ma Benz" a celor de la NTM. Pareri?

Corina & Pacha Man & Moga - Noi Doi


Shaggy - Ultimatum


NTM - Ma Benz


2. "Viata Mea" a fost prima melodie din cariera solo a Cristinei Rus, cu un succes rasunator. Se pare ca "vinovata" de acest ritm placut este grecoaica Despina Vandi si al ei cantec "C'est La Vie".

Cristina Rus - Viata Mea


Despina Vandi - C'est La Vie


3. Va mai amintiti de pamfletul muzical "D'la sate" al celor de la Fara Zahar? Refrenul seamana sau nu cu melodia "Undressed" cantata de Sarah Connor?

Fara Zahar - D'la Sate


Sarah Connor - Undressed


4. Acum cativa ani, o noua trupa aparea pe piata muzicala si ataca topurile cu melodia "Raisa". Se pare ca cei de la Fly Project s-au cam inspirat din "We Were Ment to Be Toghether" a lui DJ Sky.
Fly Project - Raisa


DJ Sky - We Were Ment To Be Together"


5. Genericul telenovelei romanesti "Secretul Mariei" a beneficiat de o melodie canta de Smiley si Delia. Aici sunt in incurcatura: melodia "Maria" se pare ca seamana izbitor atat cu "Steven" a lui Alice Cooper, cat si cu "Drifting Away" a celor de la Faithless.

Delia & Smiley - Maria


Alice Cooper - Steven


Faithless - Drifting Away


Iar ca BONUS, se pare ca melodia "Satellite" cantata de Lena Meyer-Landrut, castigatoarea Eurovision 2010, este cam inspirata din cantecul emisiunii bulgare "Leka Nosht Deca".


photo

1 comment:

  1. Aceste cantece sunt declarate compozitii originale si drepturile de autor sunt protejate de UCMR-ADA! Acestia sunt marii complici, cine ii pedepseste? Acest rahat pute groaznic!!!

    ReplyDelete