Thursday, February 25, 2010

carte: Moartea lenta a Lucianei B.


Intr-o dimineata, un scriitor este trezit de sunetul telefonului. Cea care il suna este Luciana, fata careia in urma cu zece ani ii dictase unul dintre romanele sale. Aceasta ii spune ca trebuie sa il vada urgent. Ajuns la ea acasa, scriitorul ramane uimit de schimbarile drastice care au transformat-o pe Luciana, din tanara senzuala in femeia ofilita, asupra careia timpul si-a lasat o amprenta mai mult decat vizibila. Luciana ii povesteste toate tragediile care i-au marcat ultimii zece ani, din momentul in care Kloster, autorul a carui dactilografa era, a vrut sa o sarute, si pana in prezent. Plecand de la el, aceasta il da in judecata pentru harturie sexuala, insa citatia ajunge in mainile sotiei lui Kloster, care statea cu el numai pentru bani, motiv pentru care ii cere divortul, luandu-i si fiica si casa.
Nu dupa mult timp de la divort, datorita neglijentei mamei, fiica sa, Pauli, moare inecata in baie la varsta de 4 ani. De atunci, tragediile au venit in viata Lucianei, incepand cu moartea iubitului ei, salvamar, inecat in mare, moartea parintilor ei in ziua aniversarrii lor, otraviti cu ciuperci, moartea fratelui ei, omorat de un detinut evadat. Acum ea isi facea griji pentru sora ei de 17 ani, Valentina.
Petrecerea acestor fapte terifiante, dar mai ales legatura dintre acestea si Kloster, au adus-o pe Luciana in pragul nebuniei, fiind sigura ca el este responsabil, din dorinta de a se razbuna pe ea pentru necazurile provocate de proces. Nu dupa mult timp de la intalnirea Lucianei cu vechiul ei prieten, azilul unde era internata bunica ei ia foc, iar aceasta murind. Cersindu-i ajutorul, scriitorul se simte obligat sa mearga sa vorbeasca cu Kloster, argumentand ca este interesat sa scrie o carte despre viata Lucianei. Ascultand si versiunea lui Kloster, acesta este nu mai stie ce sa creada.
Vrand sa ii impace, scriitorul ii propune lui Kloster sa mearga la apartamentul Lucianei sa discute. In timp ce urcau catre apartamentul acesteia, o izbitura puternica ii alarmeaza...

Finalul este neasteptat !!!

Cartea lui Guillermo Martinez a fost prezentata si la "Omul care aduce cartea" si sincer merita citita !

1 comment: