Thursday, January 28, 2010

Carte: Fiica Tacerii


O noapte teribila de iarna. Norah si sotul ei David, doctor, se indreapta catre spital. Peste putin timp Norah o sa nasca gemeni, lucru pe care nu il stia. Dupa nastere, David observa la fetita cateva semne care indica Sindromul Down.Acesta se hotaraste sa o trimita la un centru pentru copii suferind de aceasta boala, asa ca i-o inmaneaza asistentei Caroline. Acesteia i se face mila de Phoebe si hotaraste sa o creasca ea. Se muta in alt oras, incepand o noua viata, pe parcursul anilor casatorindu-se si primind cadou o casa.
In cealalta familie lucrurile nu stau prea bine. David o minte pe Norah ca fetita lor a murit la nastere, secretul acesta mistuitor ridicand un zid intre membrii familiei, care ii indeparteaza. Paul, fiul lor, este pasionat de muzica si in ciuda faptului ca tatal sau nu este de acord cu acest lucru, ajunge la Juilliard devenin un chitarist cunoscut. Datorita lipsei de comunicare, Norah cauta afectiunea in bratele altor barbati, de-a lungul celor 18 ani de casatorie inselandu-l pe David de 4 ori. Anii trec iar David refuza sa le dezvalui secretul. Insa in anul 1988, la 6 ani dupa divortul lor, exact in ziua in care Norah implinea varsta de 46 de ani, David se hotaraste sa ii spuna adevarul. Soarta face ca Norah sa fie plecata in vacanta in Europa, impreuna cu viitorul ei sot. Ii scrie un bilet, pe care il rupe insa. Cateva ore mai tarziu, Norah este anuntata ca David a suferit un atac de cord in timp ce facea jogging.
Pe 1 iulie 1989, la 25 de ani de la nasterea gemenilor, Caroline vine acasa la Norah si ii marturiseste adevarul despre Phoebe si Paul. Astfel, Norah si fiul ei o cunosc pe Phoebe, care nu intelge relatiile de rudenie dintre ei si il considera pe Paul doar un prieten.
In final, Norah se casatoreste, iar Paul se ataseaza foarte mult de sora lui si hotaraste sa se mute in acelasi oras cu ea, pentru a o cunoaste mai bine.
Se pare ca secretul care l-a chinuit pe David timp de 24 de ani, a iesit in sfarsit la iveala, totul terminandu-se intr-un fel cu bine.

Mi-a placut foarte mult cartea, o lectura pe cinste. Cel mai mult m-a deranajt faptul ca Norah l-a inselat pe David, nu o data, si considera ca e vina lui, lucru pe care adesea il credea chiar si el. Acest lucru a indepartat-o si de fiul ei, care aflase de prima ei aventura si care a vrut mereu sa ii reproseze acest lucru.

Am vazut si filmul, insa pot sa spun ca nu se compara cu cartea, autoarea Kim Edwards avand un mod apartea de a relata faptele, iar povestea din film mi s-a parut foarte simplificata.

5 comments:

  1. foarte interesata cartea...

    ReplyDelete
  2. Filmul a fost dat pe HBO, dar il gasesti si pe torrent, cu siguranta!

    ReplyDelete
  3. Am citit si eu cartea si mi-a placut mult.
    Asa cum ai spus si tu,filmul nu atinge profunzimea cartii.
    Cartea e destul de scumpa,dar am vazut ca cei de la Rao au scos o editie noua,format de buzunar si mai ieftina.

    ReplyDelete
  4. Acum citesc si eu cartea, sunt abea cand gemenii au 13 ani si e putin plictisitoare...dar ideea per-total e foarte buna si sunt curioasa ce sa va intampla. :)

    ReplyDelete