Tuesday, February 9, 2010

Cum e moda acum ...

Mai demult scriam despre oamenii care ar face orice sa fie la moda, chiar daca se fac de ras in ultimul hal. Azi i-am reunit pe toti intr-un mic eseu, pornind de la ideea: "Cucoana Chirita ramane doar un tip caracteristic vremii sau este un personaj (inca) actual?".

De multe ori, citind diferite opere, ma amuza actiunile unor personaje care fac tot posibilul sa iasa in evidenta, chiar daca se fac de ras in fata intregii lumi. Chiar daca aceste personaje sunt amuzante, din pacate si in viata reala exista astfel de oameni, care vor sa para ce nu sunt.
Unii dintre ei se incadreaza in categoria persoanelor "amnezice", care pleaca pentru cateva luni la munca in strainatate, iar la intoarcere se pare ca deja au uitat cum se mai vorbeste limba materna. De exemplu fata recent intoarsa din Spania, de sarbatori, care vine intr-o discoteca "fitoasa" de la tara si simte nevoia sa bea un suc de "naranjas" sau de portocale, dupa cum ii aminteste nefericita ei prietena, care nu a gustat din experienta strainatatii, respectabila doamna care vine la banca sa ceara informatii despre "tarjeta" sau card, dupa cum il numeste angajata, ori o alta doamna care intoarsa din Italia, le face o vizita vecinelor ei, donna grande (bunica) si ragazza (nepoata).
A doua grupa cuprinde acei baieti de cartier carora nu prea le-a placut la scoala si nu saluta din spranceana, doar din abdomen. Unul dintre ei rade de greseala altora care "ie prosti", altul e mandru ca "manelele ie viata lui" si simte nevoia sa scrie acest lucru si pe masina lui tunata, Dacia 1310, iar altul intra pentru prima oara in viata lui intr-o cafenea, sau poate ca asa a citit el in codul bunelor maniere ca trebuie sa se manifeste, si incepe sa ii faca avansuri chelneritei, sa traga de ea, sa comenteze despre un cuplu cum ca se iubesc prea mult, ori sa comenteze despre fiecare fata care intra, de parca in viata lui nu mai vazuse un astfel de specimen trecandu-i prin fata.
Desigur exista si oameni cu multa imaginatie, care atunci cand nu inteleg cuvintele straine, le gasesc imediat un nou sens: baiatul care isi uita geaca intr-un aeroport din Spania, se intoarce sa o recupereze, insa prea tarziu, asa ca angajatul il roaga sa revina "manana". El riposteaza, spunand ca nu cunoaste nicio Mariana si ca isi vrea geaca inapoi. Un altul munceste din greu incercand sa scuture un pom, iar cand superiorul il sfatuieste sa fie mai "tranquilo" el intelege ca trage chiulul si isi aduna puterile pentru a scutura cu mai multa forta.
Viata e grea, moda se schimba cu 1000km/h iar tu nu poti ramane impasibil la aceste schimbari vitale. Trebuie sa te reinventezi, sa fi in ton cu ultimele tendinte. Chiar daca habar nu ai de ce te afli la un bal de caritate, stii ca maine poza ta de pe covorul rosu va aparea in ziar, insotita de critici pozitive... filantropul de tine. "Cui ii pasa? Sunt la bine imbracati sau nu? Astia chiar nu au scris nimic despre limuzina mea?" Da... o adevarata crima, asa ca trebuie sa te afisezi la cat mai multe evenimente mondene, sa te duci la opera, unde tipa niste nebuni pe scena, sa te implici in diferite campanii caritabile, orice este la moda, chiar daca asta presupune sa te faci de ras sau ca unii se intreaba daca nu cumva ai gresit adresa.
Ce carte ai citit ultima data? Ce conteaza ca ai spus acelasi titlu acum cateva luni sau acum cativa ani. Lumea uita... Sincer, eu cred ca te-ai ratacit in Panama, iar ultimul vapor a trecut pe langa tine fara sa te observe, fiindca prostia ta a dat pe afara si te-a ingropat intr-o lume unde cei care "nu sunt la moda" n-au acces.

Despre asta am mai scris si aici:
Trebuie sa ai imagiantie
Persoane amnezice
Romania

1 comment: